V procese s Mikulášom Č. a spol. dnes vypovedal ako svedok Branislav A.

03.12.2008 Prešov

Prešov 3. decembra (TASR) – V procese s Mikulášom Č. a ďalšími spoluobžalovanými Danielom M. a Jozefom M. dnes pred senátom Okresného súdu v Prešove vypovedal vo veci vraždy podnikateľa Mariána Karcela ako svedok ...
Svedok pred súdom konštatoval, že o usmrtení tejto osoby nič nevie a k spomínanej vražde nemá čo povedať. Dodal jedine to, že v súvislosti s týmto trestným činom bol v novembri 2008 právoplatne odsúdený. Rozhodnutím Najvyššieho súdu si má Branislav A. odpykať 15-ročný trest odňatia slobody v tretej nápravnovýchovnej skupine.
Svedok počas pojednávania vypovedal, že obžalovaného Mikuláša Č. videl dnes druhýkrát v živote a prvý raz sa s ním stretol počas pojednávania v marci 2007 na Krajskom súde v Banskej Bystrici. Rovnako sa vyjadril aj k osobe obžalovaného Jozefa M. Dlhšie sa pozná len s tretím obvineným Danielom M. , ktorý bol jeho advokátom približne od konca roku 2002. So svojím obhajcom sa stretával iba vo väzbe, pretože Daniel M. sa nezúčastňoval na pojednávaniach.
Na otázky prokurátorov týkajúcich sa jeho minulosti svedok odpovedal, že v roku 1996 bol odsúdený za výtržníctvo, ublíženie na zdraví a útok na verejného činiteľa. Za tieto skutky mu udelili dva podmienečné tresty a jeden trest odňatia slobody na 14 mesiacov. Branislav A. povedal, že v súčasnosti je stíhaný v súvislosti s viacerými trestnými činmi a tieto kauzy sa nachádzajú v rôznych štádiách vyšetrovania. Od roku 2000 pracoval ako vedúci šrotoviska v zberných surovinách vo Veľkých Kapušanoch, ktoré vlastnila jeho družka. Počas kladenia otázok prokurátormi uviedol, že nebol držiteľom zbrojného preukazu a zo zbrane nikdy nestrieľal. Zástupcovia obžaloby sa rovnako zaujímali aj o autá, ktoré tento svedok používal od získania vodičského preukazu, ako aj o spôsob ich nadobudnutia. Otázky prokurátorov počas výsluchu smerovali predovšetkým k hodnoteniu celkovej dôveryhodnosti tohto svedka.
Branislav A. dnes pred súdom charakterizoval aj osoby Michala M. , Slavomíra S. a Zsolta B. , ktorí vypovedali proti nemu v prípade vraždy Karcela a rovnako sú svedkami aj v procese s Mikulášom Č. a spol. Konštatoval, že ich tvrdenia sa v mnohom nezakladajú na pravde. V súvislosti so svedkom Michalom M. uviedol, že s týmto človekom sa niekoľkokrát stretol a dokonca ho navštívil aj v jeho dome vo Veľkých Kapušanoch. Podľa neho bol na stretnutiach často opitý alebo pod vplyvom drog. Vo svojej výpovedi upozorňoval na viacero skutočností, ktoré vyšli na povrch v súvislosti s vraždou Karcela a ponúkol súdu, že je ochotný pristúpiť na konfrontáciu s Michalom M. , ktorý proti nemu svedčil, pretože sa v tejto kauze cíti nevinný a využije všetky dostupné možnosti, aby svoju nevinu preukázal.
Rovnako dal na žiadosť prokuratúry súhlas k prelomeniu mlčanlivosti svojho súčasného advokáta, ktorý má v tomto procese vypovedať. Vzhľadom na to, že svedok počas výsluchu poukazoval na skutočnosti súvisiace so svojou kauzou, predseda senátu ho upozornil, že na tomto hlavnom pojednávaní vystupuje ako svedok a v jeho prípade už príslušný súd rozhodol. Napriek tomu sa Branislavovi A. podarilo odovzdať súdu dokumenty, ktoré mali podľa neho dokazovať viacero nezrovnalostí vo výpovediach a priebehu samotného skutku, za ktorý bol odsúdený. Takýto postup namietol prokurátor, pretože svedkovi bolo počas dnešného pojednávania umožnené, aby sa vyjadroval k veci, o ktorej už bolo právoplatne rozhodnuté.
Branislav A. dnes počas výpovede povedal, že prokurátora považuje za zaujatého voči svojej osobe. Prokurátor konštatoval, že o takejto námietke dnes počuje prvýkrát a odmietol sa púšťať do osobných invektív, ktoré by mohli byť neskôr zneužité. Predseda senátu potom hlavné pojednávanie prerušil. Proces pokračuje popoludní vypočutím ďalšieho svedka.
 

Vyberte región